Mitra

Mitra

Indringend portret van een moeder die in een onwaarschijnlijke situatie terecht komt. De film slaat een brug tussen de islamitische revolutie in Iran en haar hedendaagse leven in Nederland. Kan ze de geschiedenis ooit achter zich laten?

37 jaar nadat haar dochter Mitra in Iran is vermoord leidt Haleh een succesvol, maar rustig bestaan in Nederland. Alles wordt overhoop gehaald wanneer wordt vermoed dat Leyla, de verraadster van Mitra, opduikt. De vrouw woont pas sinds kort in Nederland en is nu zelf een liefhebbende moeder. Ze lijkt Haleh niet te herkennen. Is het Leyla wel? Met hulp van haar broer Mohsen probeert Haleh achter de waarheid te komen.

Regisseur Kaweh Modiri baseerde de film en het gelijknamige boek op het leven van zijn eigen moeder. Het verhaal kruist grenzen en generaties, van de politiek turbulente jaren tachtig in Iran tot hedendaags Europa – een Europa dat vaak kalm en rustig lijkt, maar waarin talloze verzwegen verhalen leven. Mitra werd geselecteerd voor het Limelight-programma van het IFFR en voor de Grand Jury Fiction competitie van Movies that Matter.

Zondag 7 november is in Movie W de Dag van de Iraanse film! We draaien die dag twee Iraanse films, één in de middag en één in de avond. Tussendoor, van 18.30 tot 19.30 uur, kun je een Iraanse maaltijd eten, verzorgd door Food of Cultures uit Wageningen. Reserveer de maaltijd via event@foodofcultures.nl. Tickets voor de films zijn te bestellen via deze website of aan de kassa van Movie W.