Mountain

Mountain

“De fotografie met overweldigende beelden van de bergen is een prestatie van formaat” De Groene Amsterdammer

De Australische natuurdocumentaire Mountain, gebaseerd op het boek van Macfarlane, is een ode aan de bergen. Oscarwinnaar Willem Dafoe vertelt op poëtische wijze over de bekoring van de bergen door de tijd heen.

MountainDe film kenmerkt zich door fabelachtig mooie beelden, waarin de mens een kruimeltje lijkt tegen een enorme massa. Daarbij zorgen de halsbrekende toeren die de bergbedwingers uithalen voor spektakel en opwinding. De score met oude en nieuwe klassieke muziek, vaak onheilspellend en dramatisch, zorgt voor een prachtige omlijsting.

De goed gekozen shots laten zien wat voor macht de bergen uitstralen. De longshots tonen aan hoe klein wij zijn. De low-angle shots laten de immensiteit van de berg zien en de high-angle shots tonen ons de ijzingwekkende hoogtes. Alpinisme wordt door steeds meer mensen beoefend. Het bereiken van een bergtop wordt gezien als een ontzagwekkende prestatie, die vaardigheid, doorzettingsvermogen en vooral moed vereist.

Mountain toont echter niet alleen sensationele shots van bergen en de uitdaging van het gevaar dat zij bieden, maar levert ook een met archiefbeelden doorspekte cultuurgeschiedenis van onze fascinatie met die hoge pieken.