Mulholland Drive

Mulholland Drive

‘adembenemend mooie, mild erotische, onheilszwangere film’ VPRO Cinema (★★★★★)

Kom genieten van het meesterlijk verfilmde romantische misdaadverhaal Mulholland Drive uit 2001, dat in het kader van het landelijke retrospectief van de iconische filmregisseur David Lynch (‘Blue Velvet’, ‘Twin Peaks’) in een nieuwe, gerestaureerde versie voor het grote doek is uitgebracht.

De naïeve jonge blonde vrouw Betty (Naomi Watts) arriveert in de grote stad in de hoop door te breken als actrice. Ze ontmoet er brunette Rita (Laura Harring) die haar geheugen verliest en raakt door toedoen van een filmmaker verstrikt in een web van half criminele film-mogols. Langzaam raken de twee de greep op zichzelf, de werkelijkheid en hun dromen kwijt.

Mulholland Drive

Lynch trakteert ons op een tijd en ruimte ontwrichtende perceptie van de werkelijkheid, met bijpassende muziek van Angelo Badalamenti. Mulholland Drive is een geniale mix van romantisch misdaadverhaal en Brechtiaanse verkenning van ‘Verfremdung’, seks en suspense. Het is dan ook bepaald geen toeval dat deze film bekroond werd met 47 filmprijzen (o.a. BAFTA Film Award 2002, Best Director Cannes 2001), 58 nominaties ontving (o.a. Oscar Best Director) en op de eerste plaats staat van de Top 100 ‘Beste Films van de 21ste eeuw’ volgens de Internationale Filmpers.