Mustang

Mustang

De debuutfilm Mustang van de Turkse regisseuse Ergüven was dit jaar de Franse inzending voor de Oscars en sleepte 20 filmprijzen in de wacht. In dit speelse Turkse familiedrama over zusterlijke liefde en ontluikende vrouwelijkheid botsen moderne ideeën met eeuwenoude Turkse tradities.

De zussen Lale, Nur, Ece, Selma en Sonay vieren het einde van hun schooljaar door onschuldig met wat jongens te dollen in het water. Prompt worden ze door hun oma en strenge oom Erol bestempeld als de schande voor de familie. Ze krijgen een maagdelijkheidstest en worden opgesloten in huis. De meiden laten zich aanvankelijk niet intimideren en slaan aan het rebelleren. Dat levert vele grappige momenten op, bijvoorbeeld als het vijftal ontsnapt om naar een voetbalwedstrijd te gaan kijken. Hun uitstapje resulteert in tralies voor de ramen.

Ergüven zet de meer geëmancipeerde stad Istanbul haaks tegenover het Turkse platteland. De sublieme balans tussen luchtigheid en drama en het vlotte, natuurlijke spel van de jonge acteurs tillen daarbij de film naar grote hoogte.