Nelson Mandela: The Myth & Me

Nelson Mandela: The Myth & Me

One World WeekWageningen UR logo

In samenwerking met Wageningen UR als onderdeel van het One World Week programma. Toegang voor studenten en medewerkers WUR slechts € 5,-.

Nadat in Zuid-Afrika de Apartheid officieel was afgeschaft, werd Nelson Mandela in 1994 de eerste democratisch gekozen president van het land. In die positie zorgde hij dat de overgang zich op vreedzame wijze voltrok. Zijn boodschap van vrijheid, vergeving en verzoening heeft mensen geïnspireerd over de hele wereld. De film Nelson Mandela: The Myth and Me werd tijdens IDFA 2013 bekroond met de Special Jury Award.

Na twee decennia democratie is Zuid-Afrika nog niet het land dat Mandela voor ogen had. Er heerst nog steeds economische ongelijkheid tussen het blanke en gekleurde deel van de bevolking. De kansen zijn ongelijk verdeeld. In zijn reis aan de hand van een fictieve brief aan Mandela spreekt regisseur Khalo Matabene met schrijvers, staatslieden, kunstenaars en denkers, waaronder de Dalai Lama. De betekenis van vrijheid, hereniging en vergeving in een wereld vol conflicten en ongelijkheid staat daarbij centraal. Interviews worden afgewisseld met historische beelden en portretten van Mandela. Behalve de Zuid-Afrikaanse geschiedenis komen ook bijvoorbeeld de Duitse hereniging en de oorlog in Irak ter sprake. Rust wordt geboden door contemplatieve beelden van landschappen en bijzondere close-ups.