Nico, 1988

Nico, 1988

IFFR Live 2017In het weekend van vrijdag 26 t/m zondag 28 januari organiseert Movie W in samenwerking met het Internationaal Filmfestival Rotterdam een uniek live cinema event: IFFR Live 2018. U kunt zes nieuwe, spraakmakende films gaan zien die gelijktijdig op het IFFR in première gaan. Direct na de aftiteling zal er een live verbinding worden gemaakt met de zaal in Rotterdam waar de Q&A met de regisseur plaatsvindt.

Nico, 1988, over de laatste twee levensjaren van zangeres Nico werd bekroond met de Horizons Award (Filmfestival Venetië) en de Grand Prize of the Jury (Les Arcs European Film Festival).

De film is een integere, liefdevolle en bovenal eerlijke biopic over Lou Reed’s muze en icoon van de jaren ’60, ruim twintig jaar na Andy Warhol & The Velvet Underground. Actrice Trine Dyrholm schittert als de eigenzinnige, tragische artieste Christa Päffgen (beter bekend als Nico) die altijd de ballast van het verleden met zich mee moest torsen, maar bleef geloven in de mogelijkheid van een nieuw begin.

NicoNoem haar alsjeblieft geen Nico. Over haar kortstondige periode bij The Velvet Underground wil Christa het niet meer hebben, meer dan twee decennia later. Voor haar begon het leven pas echt na die illustere tijd. De biopic Nico, 1988 volgt Nico, oftewel de Duitse Christa Päffgen, in de laatste twee jaar van haar leven, tijdens internationale optredens – soms fenomenaal, soms gênant – terwijl zij een band probeert op te bouwen met haar suïcidale zoon en ongegeneerd heroïne spuit als opkikker.

Regisseur Susanna Nicchiarelli veroordeelt haar niet, maar romantiseert evenmin. Daarbij is actrice en zangeres Trine Dyrholm (Kollektivet, Festen) geweldig als compromisloze Christa/Nico. Ze maakt haar hard, maar ook kwetsbaar. Betreurenswaardig soms, maar nooit zielig. Sympathiek is ze niet – en toch is empathie onvermijdelijk voor deze vrouw die doorgaat waar anderen allang waren afgehaakt.