Night Moves

Night Moves

Night Moves is een slimme, atmosferische ecothriller met de natuur als dramatische achtergrond. Een sterk geacteerde film die morele vragen oproept, en daarbij een mooie blik geeft op het activistische-idealistische mileu in de VS.

Het milieu moet gered worden, de wereld moet beter. En dat moet snel, vinden drie jonge activisten in Night Moves. Daarom kopen Dena (Dakota Fanning), Josh (Jesse Eisenberg) en ex-militair Harmon (Peter Sarsgaard) een speedboot en 500 pond kunstmest. Regisseur Kelly Reichardt volgt het project met chirurgische precisie. Ze toont hoe lastig het is om zoveel kunstmest in één keer te kopen, hoe het drietal de gevulde zakken in hun boot sjouwt, hoe de boot te water wordt gelaten en hoe ze in bijna doodse stilte, met slechts de subtiel-dromerige ambient muziek van Jeff Grace op de soundtrack, richting hun doel varen. Fraai glijdt de camera achter Reichardts personages aan. Het verhaal wordt subtiel en zorgvuldig opgebouwd, toewerkend naar de climax. Het levert magnifieke cinema op; moreel ambigue en overlopend van onnadrukkelijke, zenuwslopende spanning. De aanslag lukt, maar met onvoorziene, verstrekkende consequenties. En dan, terug op de biologische boerderij waar één van hen woont, volgen de angst en het wantrouwen. Met name bij Josh loopt de spanning op tot haast ondraaglijke hoogte. Hij is met zijn schichtige blik een vulkaan op de grens van een uiteindelijk onontkoombare, vernietigende uitbarsting.  (AB)

Dinsdag 2 september is er na afloop van de film een korte introductie en discussie door Jeroen Breekveldt van collectief Doorbraak over de morele dilemma’s van het hedendaags activisme.

Trailer