No Date, No Signature

No Date, No Signature

“Verheft morele dilemma’s tot kunst.” NRC (★★★★)

Met veel vaart gemaakte, prachtig geschoten psychologische thriller. Arts Kaveh raakt met zijn auto een brommer, omdat een roekeloze chauffeur hem van de weg drukt. De schade lijkt mee te vallen en het jongetje Amir dat achterop zit, lijkt met de schrik te zijn vrijgekomen. De volgende dag wordt het lijk van een jongetje bezorgd in het forensisch mortuarium waar hij werkt. Het is Amir.

Hoewel hem niks te verwijten valt, heeft Kaveh een enorm schuldgevoel hierover. Kaveh’s collega en ex-vrouw is echter overtuigd van een andere doodsoorzaak. Daarmee zadelt ze de vader van Amir op met schuldgevoelens van een heel andere orde: het soort dat een uitweg zoekt in agressie, omdat er nauwelijks mee te leven valt. Het wordt een gecompliceerde zaak.

No date no signature

Suspense en slimme, onverwachte plotwendingen laten de spanning in het verhaal gestaag oplopen. En daarbij draait het vooral om het doorgronden van de menselijke aard. Regisseur Vahid Jalilvand hanteert een uitgebreid kleurenpalet en geeft zijn naturel acterende hoofdrolspelers alle ruimte. No Date, No Signature won vele prijzen, waaronder de prestigieuze Horizons Awards voor Beste Regisseur en Beste Acteur (Navid Mohammadzadeh) tijdens het filmfestival van Venetië.