Nomadland

Nomadland

Na het verlies van man, huis en werk trekt zestiger Fern met haar omgebouwde bestelbusje als een moderne nomade door het westen van de Verenigde Staten. Onderweg ontmoet zij lotgenoten die net als zij geen vaste woonplaats hebben en zwerven van het ene seizoensbaantje naar het andere, in Amazon-warenhuizen, hamburgertenten en op campings.

In Nomadland, de derde speelfilm van Chloé Zhao, spelen echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van een andere manier van leven. Ferns rol hierbij is vaak die van aangever: door te luisteren naar de levensverhalen van de echte rondreizenden geeft zij hun letterlijk een stem. Dit alles werd schitterend gefilmd in een decor van overweldigende, onherbergzame landschappen met ruige bergen en rotsachtige woestijnen.

Roadmovie Nomadland was de grote Oscarwinnaar van 2021 met Oscars voor beste film, beste regisseur en beste actrice (voor Frances McDormand als Fern). Tevens won de film twee Golden Globes voor beste film en regisseur.