On Body and Soul

On Body and Soul

“Zo’n zeldzame goede film, waarin alles klopt” NRC (★★★★★)

Betoverend liefdesverhaal dat zich afspeelt in de levensmiddelenindustrie, waarin twee collega’s elke nacht een gedeelde droom hebben, over herten in een winterbos. Winnaar Filmfestival Berlijn (Gouden Beer) en genomineerd voor een Oscar!

On Body and SoulIn de eerste week dat de introverte Mária gaat werken als de nieuwe kwaliteitscontroleur, begint al het geroddel over haar. Mária gedraagt zich namelijk opvallend anders. Ze zit tijdens de lunch altijd alleen in stilte, neemt haar werk extreem serieus en houdt zich strikt aan alle regels. Haar wereld is er een die bestaat uit cijfers en gegevens die in haar geheugen geprent staan. De enige op het werk die toenadering zoekt, is haar baas Endre. Ondanks de gesloten karakters van beiden leren ze elkaar steeds beter kennen en ontdekken ze per toeval dat ze ’s nachts hetzelfde dromen. Ze zijn met stomheid geslagen. Hun relatie en de manier waarop ze in het leven staan verandert als ze overdag hun dromen samen na beginnen te spelen.

In de film vloeien scenario, camerawerk, muziek en het acteerwerk perfect samen. Alles klopt. Onder het kalme exterieur van zowel Mária als Endre zitten diepe gevoelens. De een stopt ze weg, de ander moet ze ontdekken. En zo beroert On Body and Soul het hart én hoofd van de kijker naar deze film.

On Body and Soul won afgelopen jaar tijdens Filmfestival Berlijn de ‘Gouden Beer’ als Beste Film. De jury liet weten verliefd te zijn geworden op de film, “omdat hij mensen herinnert aan iets dat in het hedendaagse leven te vaak wordt vergeten: compassie.” In Berlijn ontving de regisseur tevens de ‘Prize of the Ecumenical Jury’ en de ‘FRIPRESCI Award’.