Öndög

Öndög

Magistrale, spectaculaire beelden van de Mongoolse steppen vertellen op unieke wijze een existentieel verhaal dat cinematografisch onuitwisbaar is.

Öndög is het Mongoolse woord voor ei en verwijst naar de groeiende foetus in de moederschoot. De film begint met de vondst van een overleden vrouw in een uitgedroogd graslandschap. Een jonge politieagent moet het lichaam bewaken. Al snel komt een herderin met een kameel hem gezelschap houden. Ze maakt avances en ze hebben seks in de barre kou. De vrouw komt er al snel achter dat ze zwanger is. Maar kan een baby de manier veranderen waarop ze met de rest van de wereld omgaat?

Regisseur Wang Quan’an die in 2007 de Gouden Beer won met Tuya’s Marriage durft in zijn film lange, betoverende scènes in te lassen waarin schijnbaar niets wezenlijks gebeurt. Totdat de absolute stilte van de omgeving wordt verstoord door een onverwachte levensgebeurtenis. Zoals een overlijden of een geboorte, een onverwacht gevoel van liefde, warmte of filosofische overpeinzing, gecentreerd rond het enigma van de öndög. En daarnaast is er de droogkomische humor over het contrast tussen traditie en moderniteit die deze film zo prettig maakt om naar te kijken.

Öndög is van een eenvoud en schoonheid die nog slechts zelden valt te bewonderen en laat een diepe indruk achter. Bekroond op Filmfestival Gent met de Grand Prix voor Beste Film.