Pájaros de Verano

Pájaros de Verano

“fraai gefotografeerde, Colombiaanse volksvertelling ontspint zich als een Griekse tragedie” VPRO Cinema (★★★★)

Tijdens een dorpsceremonie eind jaren ’60 op een uitgestrekte woestijnvlakte in het Caribische Noorden van Colombia laat de verarmde Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida. Beiden maken deel uit van het traditionele Wayúu volk. Moeder Úrsula is argwanend en vraagt van Rapayet een enorme bruidsschat om haar dochter te kunnen trouwen. Daarbij rekent ze erop dat hij die niet kan betalen en het aanzoek zal overwaaien.

Terwijl we de vrouwen van Úrsula’s clan volgen tijdens hun rituelen en mystieke wijsheden, grijpt Rapayet echter zijn kans om flink geld te verdienen met de verkoop van een grote partij marihuana aan een stel Amerikaanse hippies. Vanaf dat moment verandert het traditionele Colombiaanse decor geleidelijk in een Griekse tragedie van mythische proporties, waarin drugshandel en hebzucht steeds meer komen bovendrijven. Is het gewetensvolle fundament van het Wayúu volk hier nog wel tegen bestand?

Pájaros de Verano

Pájaros de Verano (Birds of Passage) wordt als familie-epos verteld: in vijf hoofdstukken met buitengewone visuele momenten. Van de makers van ‘El Abrazo de la Serpiente’: de eerste Colombiaanse film die genomineerd werd voor een Oscar.