Parasite

Parasite

Meesterlijk vertelde sociale satire met thriller elementen, laverend tussen humor en naderende dreiging. Winnaar Gouden Palm 2019.

De familie Kim heeft het niet al te breed. De tieners in dit gezin lijken hun verwachtingen in te perken terwijl hun ouders van het ene slecht betaalde karweitje in het andere sukkelen. Er doet zich een geweldige kans voor wanneer zoon Ki-woo in contact komt met de steenrijke familie Park die wel wat personeel kan gebruiken. De geleidelijke samensmelting van deze twee heel verschillende werelden is even amusant als beklemmend.

Het verhaal ontvouwt zich vervolgens subtiel en gedetailleerd. Een nachtelijke stortvloed veroorzaakt een onverwachte plotwending die we niet gaan verklappen.

Parasite wordt beheerst en knap in beeld gebracht, waarbij de kijker in vervoering raakt door de elegante levensstijl van de familie Park. Maar terwijl de beeldvoering gejaagder en extremer wordt, worden we geconfronteerd met het gemak waarmee we als kijker de familie Kim veroordelen. En de aanvankelijk luchtige waarnemingen rond de verschillen tussen de personages, slaan om naar een verontwaardiging over de grote, onmenselijke kloof tussen arm en rijk. Parasite won dit jaar zeer terecht de Gouden Palm in Cannes.