Paterson

Paterson
PATERSON_D28_0281.ARW

Paterson toont hoe wonderlijk het dagelijks leven kan zijn” VPRO Cinema (★★★★★)
“Het perfecte tegengif voor turbulente tijden” Volkskrant (★★★★★)
“Betoverend mooi” Trouw (★★★★★)

Paterson, de nieuwste film van Jim Jarmusch, is een verstilde lofzang op het alledaagse. De film observeert in de typerende Jarmusch stijl triomfen en tegenslagen in het dagelijks leven, en de poëzie die in de kleinste details zit.

Paterson

Paterson (Adam Driver) leidt een eenvoudig, geregeld, maar gelukkig leven als buschauffeur in het stadje Paterson, New Jersey. De indrukken die hij tijdens zijn dagelijkse route opdoet, vormen de inspiratie voor zijn gedichten. Ondanks de aanmoediging van zijn vrouw Laura (Golshifteh Farahani) wil hij deze niet publiceren. Laura’s wereld verandert juist voortdurend. Dagelijks heeft ze nieuwe dromen en ambities die ze met de steun van Paterson probeert te realiseren.

In deze film stromen de kleine gebeurtenissen zo achteloos voorbij, dat je bijna zou vergeten hoe ingenieus het scenario in elkaar zit. Hoeveel kunst en liefde er schuilt in ogenschijnlijk onopmerkelijke mensen met onopmerkelijke huizen en onopmerkelijke levens, zien we vaak niet. Paterson is een ode aan diversiteit, die tegelijkertijd benadrukt dat iedereen in de basis hetzelfde is.

The Way of Jim Jarmusch

New Yorkse filmregisseur Jim Jarmusch (1953) is één van de grootste onafhankelijke filmmakers. Veel van zijn droogkomische films werden tijdloze klassiekers, waarin de hoofdpersonen vreemdelingen in eigen land zijn. Naar aanleiding van zijn nieuwste film ‘Paterson’ (2016) heeft filmmuseum EYE zijn classics opnieuw uitgebracht in digitaal gerestaureerde bioscoopversies. Bij Movie W kunt u genieten van de top drie binnen zijn oeuvre: ‘Stranger than Paradise’ (1984), ‘Down by Law’ (1986) en ‘Dead Man’ (1995).