Petite Fille

Petite Fille

Ontroerend portret van de zevenjarige Sasha, die er zolang als ze zich kan herinneren al van droomt een meisje te mogen zijn.

In deze documentaire volgt regisseur Sébastian Lifshitz Sasha op school, op balletles en tijdens therapiesessies. Haar familie staat haar zonder aarzelen bij. Op school moet ze echter jongenskleren dragen en wordt ze anders behandeld dan haar klasgenoten. Voor Sasha is het soms moeilijk te begrijpen waarom ze niet simpelweg kan zijn wie ze is en kan dragen wat ze wil.

Petite Fille toont zowel de strijd van een gezin tegen hun vijandige omgeving als hun dagelijkse beslommeringen. Close-ups van Sasha en beelden van haar hechte gezin geven de film een zachte intimiteit. Met veel zorg toont Lifshitz hoe de acceptatie van een kind als Sasha zowel moeizaam als eenvoudig kan verlopen. In Petite Fille geeft hij een kijk in het leven van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender. Zijn aangrijpende en belangrijke documentaire ontving internationaal veel lof en werd in 2020 bekroond met de Grand Prix op het Filmfestival van Gent.