Phantom Thread

Phantom Thread

“een buitengewoon subtiele en soepele vertelling” VPRO Cinema (★★★★★)

“een rijke filmische traktatie om vaker te gaan zien!” de Volkskrant  (★★★★★)

In Phantom Thread is de gerenommeerde couturier Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) het middelpunt van de glamoureuze Britse modewereld in het naoorlogse Londen van de jaren vijftig. Maar deze nieuwe film van één van de grootste filmers van onze tijd, gaat allerminst over mode. Er ontvouwt zich een fantastisch, ontregelend kat-en-muisspel met liefde en overgave als inzet.

Phantom Thread

De Britse modeontwerper Reynolds Woodcock leeft in een perfecte bubbel van creativiteit. Vrouwen komen en gaan in zijn leven en ze bieden deze verstokte vrijgezel zowel inspiratie als gezelschap. Maar dan ontmoet hij een jonge eigengereide vrouw genaamd Alma (Vicky Krieps), die al snel een vaste plaats in zijn leven verovert als zowel zijn muze en zijn minnares.

In zijn creaties voelt Alma zich volmaakt op een manier die ze nog nooit eerder ervaren heeft. Tegelijkertijd moet ze ook een persoonlijk offer brengen, want ze leeft in feite onder de tirannie van de man die ze bemint. Na een wending in het verhaal blijken hun karakters echter op verassende wijze veranderlijk te zijn…

Regisseur Paul Thomas Anderson (‘Magnolia’, ‘There Will Be Blood’, ‘The Master’) wordt gezien als één van de belangrijkste filmmakers van zijn generatie. Elk shot, elke handeling en elke knip tussen twee beelden klopt. En als Andersons oeuvre een rode draad kent, is het dat elke film een unieke belevenis op zich is. Phantom Thread is door de authentieke kleuren en het prachtige camerawerk een lust voor het oog. Ook de sprookjesachtige pianomuziek van filmcomponist en Radiohead-gitarist Jonny Greenwood maakt de film tot een ware delicatesse. Bekroond met 44 filmprijzen, waaronder de Oscar voor beste kostuumontwerp.