Portrait de la Jeune Fille en Feu

Portrait de la Jeune Fille en Feu

Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de 18e eeuw, krijgt kunstenares Marianne (Noémie Merlant) de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen.

De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. ‘s-Nachts werkt Marianne stiekem aan het schilderij. In Heloïse’s laatste dagen van vrijheid, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt. Alles bouwt op naar een fenomenaal eindshot. Zo één dat meerdere minuten duurt en waarbij je alles wat in de film gebeurde nog een keer laat afspelen in je hoofd.

Portrait de la Jeune Fille en Feu (Portrait of a Lady on Fire) is een tijdloos, universeel en herkenbaar verhaal over verliefd worden, verlangen en de onmogelijke liefde. Op Filmfestival Cannes ontving regisseur Céline Sciamma voor haar film onder andere de prijs voor het beste scenario. En volgens veel bezoekers is Portrait de la Jeune Fille en Feu zelfs de allermooiste film van heel 2019!