Qissa – The Tale Of A Lonely Ghost

Vorig jaar opende Filmfestival Rotterdam met deze kleurrijke speelfilm van Anup Singh, die geldt als één van de aanstormende talenten van de nieuwe, onafhankelijke Indiase cinema. De hoofdrol wordt vertolkt door steracteur Irrfan Khan, o.a. bekend van The Lunchbox die Movie W een jaar geleden heeft vertoond.

Naar aanleiding van de opdeling van India in 1948 verhuist Umber Singh met zijn zwangere vrouw en dochters van Pakistan naar India. Het leven ziet er daar een stuk rooskleuriger uit. Na 3 dochters gekregen te hebben, heeft hij nu de hoop en verwachting dat zijn vrouw een zoon zal baren die de familie dynastie voort zal kunnen zetten. Wanneer het kindje Kanwar geboren is, kan hij zijn geluk niet op. Het geslacht van Kanwar is echter onduidelijk. Hij besluit het kind hoe dan ook als jongen groot te brengen, maar dat gaat natuurlijk niet goed….

In een sterk visuele stijl die doet denken aan oude meesters, benadrukken kleur- en schaduwgebruik op subtiele wijze de emoties van de personages. De genderperikelen van Kanwar zeggen veel over de rol van de vrouw in het streng patriarchale India. Zonder mannelijke opvolging is de familielijn gedoemd. Vrouwen hebben daar geen invloed op.

Gegevens

Regie:
Anup Singh
Jaar:
2013
Land:
India
Taal:
Hindi
Ondertiteling:
Nederlands
Lengte:
109 minuten

English summary

Umber Singh is a Sikh who loses everything during the separation of India in 1947 and is forced to leave his homeland. He obsessively wishes for a male heir. When his fourth daughter is born, he decides to wage a fight against destiny.

Ongewijzigde tarieven

Bij Movie W geen prijsverhogingen, ondanks de BTW verhoging per 1 januari!

Bekijk hier onze tarieven

Onze wekelijkse nieuwsbrief

Deze week

Best Restored Movie (Venetië 2017)
Classic masterpiece
ma 21
20:00
Un Certain Regard Award (Cannes)
di 22
20:30
on shortlist Oscar nominations
Première!
wo 23
20:30
Gouden Palm (Cannes 2018)
do 24
20:30
Un Certain Regard Award (Cannes)
vr 25
20:30
Gouden Palm (Cannes 2018)
za 26
20:30
on shortlist Oscar nominations
Première!
zo 27
16:00

Filmhuis Movie W

Volg Movie W

@FilmhuisMovieW

Alleen vanavond nog in Movie W: Kom en Zie, één van de beste anti-oorlogsfilms ooit gemaakt. ‘Maakt verpletterende oorlogservaringen van de jonge Flyora tastbaar’ VPRO Cinema (★★★★★) ‘Weergaloos anti-oorlogsmeesterwerk’ De Volkskrant (★★★★★) youtu.be/-UDqvbyimmo

Ongeveer 2 uur geleden op Filmhuis Movie W's Twitter via Twitter for iPhone