Rafiki

Rafiki

“Oprecht, energiek en belangrijk” VPRO Cinema (★★★★)

Rafiki (‘vriend’, ‘maatje’ in het Swahili) is een kleurrijke, swingende en diep romantische film over een ontluikende liefde tussen twee Keniaanse meisjes, tegen een achtergrond van beklemmende tradities en sociale conventies.

“Goede Keniaanse meisjes worden gehoorzame echtgenotes die veel kinderen baren”, maar Kena en Ziki hebben heel andere plannen. Ze steunen elkaar in het najagen van hun dromen in een conservatief, paternalistisch land.

RafikiTomboy Kena is ‘een van de jongens’ en is dan ook meer buiten op straat te vinden. Ze is slim genoeg om arts te worden, maar omdat ze een meisje is, ligt de verpleging meer voor de hand. Uitersten trekken elkaar aan en zo kan het gebeuren dat de verlegen Kena een vriendschap ontwikkelt met de flamboyante Ziki. Vriendschap kan nog wel – ook al ligt dit ingewikkeld omdat ze uit verschillende sociale klassen komen en hun vaders tegenkandidaten zijn in de plaatselijke verkiezingen. Maar een lesbische relatie aangaan is uit den boze. In Kenia is dat bij wet verboden. Overtreders van die wet riskeren 14 jaar gevangenisstraf.

Rafiki werd goed ontvangen in Cannes. Het was de eerste Keniaanse inzending ooit in de officiële selectie. Helaas werd de film in Kenia verboden.