Roma

Roma

Met 10 Oscars genomineerde speelfilm

“Cuarón levert met ‘Roma’ de meest levensechte, fijnbesnaarde film uit zijn carrière af.” De Volkskrant (★★★★★)
“Pure cinema, vol wonderschone, sereen bewegende zwart-wit beelden.” VPRO Cinema (★★★★★)

Alfonso Cuarón (‘Gravity’) verrast met een persoonlijk zwart-wit drama in een wervelende visuele stijl en zinderende, stille emotie. Geproduceerd door Netflix, maar deze film komt onmiskenbaar alleen op het grote doek echt tot zijn recht.

Roma is de intiemste film die Cuarón ooit gemaakt heeft. We volgen een jaar uit het leven van een welgesteld gezin in Mexico-Stad, begin jaren zeventig, door de ogen van inwonend kindermeisje Cleo. Huiselijk geluk, hartverscheurend drama en flarden geschiedenis worden subtiel vervlochten als in een literaire roman. Het is Alfonso’s eigen jeugd, in oogverblindend mooi zwart-wit gefilmd vanuit het perspectief van Cleo. Zij nam een belangrijk deel van zijn opvoeding op zich en blijkt een stille natuurkracht die na elke val weer overeind krabbelt. Een mirakel bijna, zo blijkt uit een wonderlijke mediteersessie: één van de enige momenten waarop de film zich een surrealistisch kantje permitteert. Tegelijk sluit Cuarón zijn ogen niet voor de ongemakkelijke machtsverhouding tussen Cleo en het gezin.

Roma

Roma heeft een intense bezieling die spreekt uit de haarscherpe herinneringen die vaak zintuiglijk van aard zijn. En daarmee is deze film ook de zeer terechte winnaar van ‘De Gouden Leeuw’, de belangrijkste prijs van filmfestival Venetië. En het kan bijna niet anders dat de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film 2019 straks naar Roma gaat.