Room

Room

Room is gebaseerd op de gelijknamige roman (2010) van de Ierse schrijfster Emma Donoghue. De 5-jarige Jack woont door omstandigheden met zijn moeder (Joy) in één kamer. De buitenwereld, zo heeft moeder hem verteld, is boosaardig en wreed en wordt bevolkt door buitenaardse wezens. Het is er niet veilig, maar Joy kan het niet langer verkroppen om haar zoon de waarheid te onthouden. Het gaat er niet in bij de jongen. Hij weet niet beter dan dat zijn leven zich afspeelt op een paar vierkante meter. Toch wordt het tijd om te ontsnappen….
Een moeder die voor het welzijn van haar kind vreest, wordt een tot de tanden gewapende leeuwin. De vechtlucht van Joy uit zich in het beschermen van en beste voorhebben met haar zoontje. Jack heeft ondertussen voor zichzelf een complete fantasiewereld geschapen, waarbij hij de objecten om zich heen beschouwt als zijn vrienden.

Room maakt invoelbaar dat de mens snel dreigt terug te vallen in het bekende en vertrouwde, zelfs als dit gevangenschap is. Regisseur Abrahamson geeft zijn publiek precies wat het weten moet en de verbeeldingskracht doet de rest. De jong acteur Jacob Tremblay (Jack) laat een ongeëvenaard inlevingsvermogen zien en actrice Brie Larson ontving voor haar rol als moeder een Oscar.