Sagrada – El Misteri de la Creació

Sagrada – El Misteri de la Creació

Het imposante bouwwerk ‘La Sagrada Família’, waaraan al in 1882 werd begonnen, is hét bekendste werk van de legendarische architect Antoni Gaudí. De basiliek zou op de honderdste sterfdag van Gaudi in 2026 gereed moeten zijn. In de fascinerende documentaire Sagrada – El Misteri De La Creació wordt u ingewijd in de schoonheid en mysteries rond ’s werelds beroemdste kathedraal-in-aanbouw.

Wie ooit in de gelukkige omstandigheid is geweest om ‘La Sagrada Família’ te mogen bezoeken, kan het beamen: de schoonheid van het overweldigende gebouw is nauwelijks te bevatten. Dat Stefan Haupt er met zijn team in geslaagd is een imponerend verslag te maken van het
architectonische kunstwerk is erg knap. Het licht, de kleuren, de vormen, de textuur van de gebruikte materialen, de grootsheid: de magie van een real-life bezoek aan de Sagrada komt met het bekijken van de documentaire heel dichtbij. En zoals het een goede documentaire betaamt, zijn er ook tegengeluiden: er worden vragen opgeroepen over de noodzaak van het afbouwen van de Sagrada, over kunst en of de oorspronkelijke bedoeling van Gaudi door de interpretatie van de hedendaagse kunstenaars nog wel in stand gehouden kan worden. Het siert de filmmaker dat hij de controverse, of het nu economische, religieuze, esthetische of stedenbouwkundige zijn, rondom La Sagrada Família niet schuwt.