The Salt of the Earth

The Salt of the Earth

“Ieder verhaal verdient het om verteld te worden” aldus de gepassioneerde fotograaf Sebastião Salgado. In deze prachtige, meeslepende documentaire van regisseur Wim Wenders maken we samen met Salgado een historische, fotografische wereldreis via zijn beroemde, omvangrijke oeuvre. De film ontving in Cannes 2 juryprijzen met als motivatie: “This documentary masterpiece is a compelling testimony of our time and a reflection of the human condition worldwide that shows the possibility of hope for humankind “.

Ruim 20 jaar geleden viel het oog van Wenders op een foto van een blinde Berbervrouw. Tot op de dag van vandaag hangt deze foto in zijn werkkamer. De maker: Sebastião Salgado. Deze Braziliaanse wereldwijd gerenommeerde fotograaf trok de afgelopen 40 jaar door de continenten. Hij fotografeerde vergeten gebieden en mensen, en ook een aantal grootse gebeurtenissen van onze tijd; internationale conflicten, hongersnood en exodus. Salgado, inmiddels een door het leven getekende man, vertelt over zijn zwart-wit foto’s, waarop soms onvoorstelbare tragedies en wreedheden zijn afgebeeld. “Geen dier heeft zo veel agressie in zich als de mens”, stelt hij.

Maar wat doe je als fotograaf, als je na je zoveelste reis geen nieuwe wreedheden meer wilt vastleggen? Salgado doet het op zijn eigen manier: samen met zijn zoon en gewapend met zijn camera rolt hij tussen walrussen en ijsberen om te laten zien dat de wereld nog vele ongeschonden plekken kent.
salgado1