Sami Blood

Sami Blood

‘Sterk Zweeds debuut over verborgen geschiedenis. Prachtig!’ NRC (★★★★)

Meeslepende en intrigerende speelfilm, waarin de ambitieuze 14-jarige Elle-Marja op zoek gaat naar haar identiteit tijdens de racistische jaren 30 in Zweden. Ze behoort tot de Sami: het rendierherdersvolk in Lapland en tevens het enige oorspronkelijke inheemse volk dat Europa nog kent.

Sami BloodElle-Marja (ijzersterke rol van Lene Cecilia Sparrok, zelf een volbloed Sami) ontdekt dat de mogelijkheden van de Sami zich beperken tot een herdersbestaan. Ze wordt herhaaldelijk geconfronteerd met racisme en discriminatie. Vervolgonderwijs is niet voor de Sami weggelegd, maar Elle-Marja weigert zich hierbij neer te leggen. Om haar dromen na te kunnen jagen, wordt ze gedwongen afstand te doen van haar cultuur en de banden met haar familie te doorbreken.

Sami Blood brengt een onbekende kant van de Zweedse maatschappij in de jaren dertig van de vorige eeuw tot leven. De universiteit van Uppsala was destijds centrum van raciale studies. Regisseur Amanda Kernell (zelf half Sami, half Zweeds) won met haar film vele prijzen, waaronder de Feodora Award (prijs Beste Debuut Filmfestival Venetië).