Seymour: an Introduction

Seymour: an Introduction

Vensterlogo-Hoofdlogo-250px
Liefdevol portret van de beroemde Amerikaanse concertpianist Seymour Bernstein (1927), die op zijn vijftigste voor het laatst optrad en zich sindsdien volledig aan het mentorschap heeft gewijd. Bernstein inspireert velen door zijn humor en zijn onbegrensde liefde voor de klassieke muziek.

Prachtig is bijvoorbeeld de scène waarin hij in een New Yorkse winkel een aantal nieuwe piano’s test. Stuk voor stuk mooie instrumenten, maar als Bernstein erop speelt hoor je plots het immense kwaliteitsverschil. De muziek staat voor Bernstein echter niet op zich. In zijn levensfilosofie zijn de kunst en het leven hevig met elkaar verweven. Bernstein: “Het belangrijkste wat een docent voor zijn pupillen kan doen is inspireren en aanmoedigen, niet alleen op het gebied van muziek maar in elk aspect van het leven”. Acteur Ethan Hawke (Before Sunrise) kampte jaren met podiumvrees, maar wist die te overwinnen dankzij Bernstein, waarna hij besloot een film over zijn goeroe te maken.

In samenwerking met ‘t Venster (Wagenings centrum voor theater, dans, muziek en beeldende kunst) zal pianiste Annemarie Zweers bij elke voorstelling een kort, klassiek piano solowerk ten gehore zal brengen. Het gaat om werken van o.a. Frédéric Chopin (1810 – 1849), Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) en Franz Schubert (1797 – 1828).

https://www.youtube.com/watch?v=Af5pNTdIyGA