Shadow World

Shadow World

Shadow World ontrafelt en ontmaskert de wereldwijde wapenhandel, die zijn winsten telt in dollars en zijn verliezen in mensenlevens. In deze glasheldere, zowel journalistieke als kunstzinnige documentaire, zien we de sterke verwevenheid met de politiek. Veelzeggend citaat van een wapenhandelaar: “Politici zijn net prostituees, maar dan veel duurder.”

shadow-world_2In de nasleep van iedere oorlog duiken er telkens weer geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Een schimmige wereld van wapenhandelaars, corruptie, smeergeld en achterkamers. Maar bovenal ook de wereld van de bekende wereldleiders en politici van wie het morele kompas helemaal op tilt lijkt geslagen… De wapendealers krijgen volop dekking vanuit die politiek. En als andersdenkende regeringen een nieuw bestel proberen op te bouwen, schakelen ze bevriende westerse mogendheden in om die regering met brute efficiëntie te saboteren, zoals het El Salvador en Chili verging. Want wie de immens, lucratieve wapenhandel probeert te dwarsbomen, moet dat zwaar bezuren.

Filmmaker Johan Grimonprez weeft naadloos interviews, archiefmateriaal en filosofische beschouwingen door elkaar in een krachtig betoog tegen deze wereld en pleit voor meer samenwerking, openheid en dialoog.