Shoplifters

Shoplifters

Oscar genomineerde speelfilm

‘… pendelt meesterlijk tussen het droevige, het vertederende en het mild-komische’ de Volkskrant (★★★★★)
‘… de apotheose van de briljante filmmaker Kore-eda’ NRC (★★★★★)

Shoplifters, de twaalfde speelfilm van Kore-eda (‘Nobody Knows’, ‘Like Father Like Son’) won de Gouden Palm 2018 in Cannes en is genomineerd voor de Oscar ‘Beste Buitenlandse Speelfilm 2019’. Volgens velen is dit zijn beste film ooit.

Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Als blijkt dat ze van huis is weggelopen, neemt Osamu haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze toch een gelukkig leven samen. Wanneer een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt, worden de familiebanden hevig op de proef gesteld.

Shoplifters

In bedrieglijk lieflijke scènes, zien we eerst hoe een hecht gezin overleeft op de bodem van de huidige Japanse samenleving zonder enig vangnet. Tegelijk strooit de filmmaker met signalen die maken dat de kijker nooit helemaal gerust is op de bedoelingen van de personages. Hoe lopen die gezinsbanden nu precies? Dan vervliegt de romantisering via een sublieme, onverwachte wending in het verhaal. Het meer dan voortreffelijke Shoplifters roept compassie op: een film die je hart steelt en waarbij je als kijker even deel van dit gezin bent.