So Long, My Son

So Long, My Son

Het dertig jaar omspannende, meeslepende epos So Long, My Son speelt tegen de achtergrond van de Chinese een-kind-politiek. De emotionele gevolgen hiervan worden op een grandioze wijze tastbaar gemaakt. Een van de beste films van de afgelopen jaren!

Twee gezinnen groeien vanaf de jaren ’80 samen op tijdens de revolutionaire hervormingen in China. Hun wegen scheiden na het verlies van een kind tijdens een tragisch ongeluk. Waar ze ooit samen werkten en omringd waren door vrienden, lijkt nu alles wat hun leven de moeite waard maakte te zijn verdwenen en hebben ze alleen elkaar nog. Intussen zie je de decennia langs ze heen trekken in prachtige shots die alles persoonlijk maken.

Voor elke ouder is de dood van een kind het ergst denkbare wat kan gebeuren, maar waarschijnlijk is dit nergens zo erg als voor ouders in China, waar het lange tijd was toegestaan slechts één kind te krijgen. Te midden van een land in ontwikkeling blijken families, vriendschappen, liefde en het lot ook aan veranderingen onderhevig te zijn. Hoewel de beide gezinnen na al die jaren uit elkaar zijn gegroeid, is hun zoektocht naar de waarheid en drang naar verwerking van de tragedie altijd hetzelfde gebleven. Soms kan het echter een leven lang duren voordat men klaar is om vaarwel te zeggen.

So long, My Son werd onder andere bekroond met de prijzen voor Beste Actrice en Beste Acteur tijdens het Filmfestival Berlijn.