Sonita

Sonita

Sonita_4De uit Afghanistan gevluchte 18-jarige Sonita Alizadeh woont met haar zusje en nichtje in een asielzoekerscentrum in Teheran. Ze houdt van muziek, speelt gitaar en rapt, ondanks dat zingen verboden is voor meisjes in Iran. Haar droom is om als beroemde rapper voor een grote menigte te staan. Vooralsnog zijn haar enige fans de andere tienermeisjes in een opvangtehuis in Teheran.

Filmmaakster Maghami ontmoet dit ambitieuze meisje en blijft haar volgen in haar dagelijks leven. Wanneer Sonita’s moeder naar Teheran komt om haar dochter op te zoeken is dit niet zomaar een sociaal bezoekje. Sonita’s broer gaat trouwen en de bruidsschat moet bekostigd worden. De enige oplossing is dat Sonita terug gaat naar Afghanistan om voor 9000 dollar uitgehuwelijkt te worden aan een oude, rijke man. Sonita verzet zich via een indrukwekkende, artistieke rapvideo. En ze vraagt hulp aan bij haar sociaal werker, maar de organisatie heeft niet de financiële middelen om haar te helpen. De cameraman raadt de regisseur aan zich niet met Sonita’s leven te bemoeien. Maar is dat nog wel vol te houden?

Sonita zit vol met onverwachte wendingen. Het is een inspirerende, soms nagelbijtend spannende, maar ook humoristische film over dromen versus tradities en muziek versus politiek. De film won de publieksprijs tijdens IDFA 2015. Op het Sundance Filmfestival 2016 werd de film met zowel de jury- als publieksprijs bekroond.