Stalker

Stalker

“Tarkovsky’s beste film” The Guardian (★★★★★)

Het betoverende meesterwerk Stalker van Andrei Tarkovsky uit 1979 is recentelijk digitaal gerestaureerd en nu in volle glorie op het grote scherm te bewonderen.

De plot draait om de mysterieuze Zone, waar de natuurwetten niet meer gelden, en waarin zich een ruimte bevindt die de diepste wensen van de bezoekers waarmaken. De naamloze ‘stalker’ uit de titel is een mysterieuze figuur die als gids optreedt in deze zone: hij neemt een cynische en een sceptische wetenschapper mee, voorbij de door soldaten bewaakte buitengrens, op zoek naar de wenskamer.

Tarkovsky’s film draait niet om wat er in de Zone gebeurt, maar om wat de Zone betekent. Het wonderlijk mooie kleurgebruik, het camerawerk en belichting zorgen voor een mysterieuze sfeer, waarin de gesprekken van de drie personen, vol symboliek, een bijzondere dimensie krijgen. Als kijker wordt u meegezogen in een universum dat tegelijk beangstigend en bloedmooi is. Een film om meer dan één keer te zien.

Tarkovsky opperde ooit dat de Zone een metafoor is voor de bioscoop: een wereld met hoogst unieke regels waar je diepste dromen bewaarheid worden. Het zou zomaar kunnen kloppen. Of zoals filmgrootmeester Ingmar Bergman het verwoordde: Stalker is als een kamer die ik altijd al wilde binnengaan.”