Stalker

Stalker

“Tarkovsky’s beste film” The Guardian (★★★★★)

Het betoverende meesterwerk Stalker van Andrei Tarkovsky uit 1979 is recentelijk digitaal gerestaureerd en nu in volle glorie op het grote scherm te bewonderen.

De plot draait om de mysterieuze Zone, waar de natuurwetten niet meer gelden, en waarin zich een ruimte bevindt die de diepste wensen van de bezoekers waarmaken. De naamloze ‘stalker’ uit de titel is een mysterieuze figuur die als gids optreedt in deze zone: hij neemt een cynische en een sceptische wetenschapper mee, voorbij de door soldaten bewaakte buitengrens, op zoek naar de wenskamer.

Tarkovsky’s film draait niet om wat er in de Zone gebeurt, maar om wat de Zone betekent. Het wonderlijk mooie kleurgebruik, het camerawerk en belichting zorgen voor een mysterieuze sfeer, waarin de gesprekken van de drie personen, vol symboliek, een bijzondere dimensie krijgen. Als kijker wordt u meegezogen in een universum dat tegelijk beangstigend en bloedmooi is. Een film om meer dan één keer te zien.

Tarkovsky opperde ooit dat de Zone een metafoor is voor de bioscoop: een wereld met hoogst unieke regels waar je diepste dromen bewaarheid worden. Het zou zomaar kunnen kloppen. Of zoals filmgrootmeester Ingmar Bergman het verwoordde: Stalker is als een kamer die ik altijd al wilde binnengaan.”

Klassiek meesterwerk
Prize Ecumenical Jury (Cannes)

Gegevens

Regie:
Andrei Tarkovsky
Jaar:
1979
Land:
Sovjet Unie
Taal:
Russisch
Ondertiteling:
Nederlands
Lengte:
163 minuten

English summary

Deze week

Publieksprijs (Sundance 2017)
di 19
20:30
KLASSIEKER
Gouden Leeuw (Venetië 1994)
wo 20
20:30
MOVIEWEEKEND 2019
do 21
19:00
MOVIEWEEKEND 2019
Drie Oscars!
do 21
21:15
MOVIEWEEKEND 2019
Special Jury Prize (Cannes)
vr 22
19:30
MOVIEWEEKEND 2019
Beste scenario (Cannes 2017)
vr 22
21:15
MOVIEWEEKEND 2019
Grand Jury Award (Fantastic Cinema Festival)
vr 22
23:45
MOVIEWEEKEND 2019
Cinekid Award
za 23
11:00

Onze wekelijkse nieuwsbrief

Ongewijzigde tarieven

Bij Movie W geen prijsverhogingen, ondanks de BTW verhoging per 1 januari!

Bekijk hier onze tarieven

Filmhuis Movie W

Volg Movie W

@FilmhuisMovieW

Vanavond: Genesis. Groep Russen vindt in de permafrost een Mammoet karkas met bloed en vlees. Dát wekt de interesse van wetenschappers in de genetica. Magistrale cinematografie Noordelijke IJszee. Winnaar ‘Special Jury Prize’ (Sundance). moview.nl/film/genesis-2…

Ongeveer 11 uur geleden op Filmhuis Movie W's Twitter via Twitter for iPhone