Starred Up

Starred Up

Starred Up is een van de beste Britse films van 2013, met een formidabele hoofdrol van de jonge acteur Jack O’Connell. De film geeft een rauwe en hartverscheurende blik op het leven achter de tralies vanuit het perspectief van een hele kwade maar ook angstige tiener.

De filmtitel “Starred Up” is de Britse term voor de controversiële maatregel om extreem delinquente jongeren nog voor hun 21e levensjaar over te plaatsen naar een gevangenis voor volwassenen. De 19-jarige Eric is zo’n jongen, die in dezelfde gevangenis is beland waar ook zijn vader een straf uitzit. Binnen dit realistisch drama staan een verstoorde vader/zoonrelatie en de uiteindelijke verzoening centraal. De vrijwillige therapeut Oliver speelt daarin een belangrijke rol.

Het scenario voor deze ijzingwekkend realistische film werd geschreven door Jonathan Asser die 12 jaar hetzelfde werk heeft gedaan als Oliver in de film. Uit eigen ervaring weet hij hoe het er in zo’n gevangenis aan toe gaat en zijn scenario is dan ook rijk aan veelzeggende details. Soms zijn dat subtiele gebaren waarmee de ene gevangene de andere iets duidelijk maakt.

Met het emotioneel meeslepende script, de topprestaties van de acteurs en de sterke regie geeft Mackenzie een heel nieuwe invulling aan het genre “gevangenisdrama”. Dit vertaalde zich wereldwijd al in groot succes. Starred Up werd genomineerd voor 8 British Independent Film Awards en eindigde op de 3e plaats voor de publieksprijs tijdens Filmfestival Rotterdam.