Still The Water

Still The Water

In het nieuwste filmpareltje van de gevierde Japanse regisseuse Naomi Kawase, staat de innige band tussen mens en natuur wederom centraal. Het verhaal speelt zich af op het subtropisch eiland Amani, waar nog steeds sjamanen wonen. Enkele jaren na de grote tsunami worden 2 kinderen opnieuw geconfronteerd met verlies en vergankelijkheid. Twee uur lang wordt u ondergedompeld in een wereld waar de alles overheersend natuur de dienst uitmaakt en Zen-wijsheid gecombineerd wordt met oprechte emoties.

De 14-jarige Kaito, doet tijdens een nachtelijk dansfeest een naargeestige ontdekking. Zijn vriendinnetje Kyoko, helpt hem om die traumatische ontdekking te bevatten en te verwerken. Zelf worstelt ze met de laatste dagen van haar moeder, die aan een slepende ziekte ten onder dreigt te gaan. Ze vinden troost bij elkaar, waarbij hun breekbaarheid schitterend contrasteert met de woestheid van de natuur. Wanneer op een dag de golven verpletterend op de kust beuken tijdens een zware tyfoon, verspreiden zich over het hele eiland gevoelens van angst. Vervolgens ontspint zich een wonderlijk verhaal over woede en hoe die tot bedaren te brengen.

Still The Water is zowel een integere als intense film die kleine vragen stelt over grote dingen en grote vragen over kleine dingen. Het is een film met het hart op de juiste plaats, waarin prachtige beelden en sterk acteerwerk elkaar afwisselen. De ultieme slotscène zal nog lang op uw netvlies blijven staan.