Stranger than Paradise

Stranger than Paradise

Met Stranger than Paradise brak Jarmusch in 1984 internationaal door: winnaar van de Gouden Camera in Cannes en het Gouden Luipaard voor beste film in Locarno. De film is een droogkomisch portret van een stel postpunk twintigers, die weinig met hun leven weten aan te vangen.

Stranger than ParadiseDe New Yorkse ‘hipster’ Willie (jazzmuzikant John Lurie) krijgt onverwacht bezoek van zijn zestienjarige Hongaarse nichtje Eva. Na enkele dagen vertrekt zij weer naar een tante in Cleveland. Willie en zijn vriend Eddie vervelen zich stierlijk en besluiten een jaar later om Eva op te zoeken. En van het een komt het ander…

Het verhaal wordt verteld in drie delen: ‘The New World’ speelt zich af in New York, ‘One Year Later’ in Cleveland en ‘Paradise’ in Florida. De schitterende zwart-wit beelden zijn gelardeerd met muziek van Screaming Jay Hawkins.

The Way of Jim Jarmusch

New Yorkse filmregisseur Jim Jarmusch (1953) is één van de grootste onafhankelijke filmmakers. Veel van zijn droogkomische films werden tijdloze klassiekers, waarin de hoofdpersonen vreemdelingen in eigen land zijn. Naar aanleiding van zijn nieuwste film ‘Paterson’ (2016) heeft filmmuseum EYE zijn classics opnieuw uitgebracht in digitaal gerestaureerde bioscoopversies. Bij Movie W kunt u genieten van de top drie binnen zijn oeuvre: ‘Stranger than Paradise’ (1984), ‘Down by Law’ (1986) en ‘Dead Man’ (1995).