Sunset

Sunset

“Indrukwekkend en prachtig gefilmd mysterie” VPRO Cinema (★★★★)
“Audiovisueel grensverleggend” NRC (★★★★)

Schitterend gefilmd mysterie dat zich afspeelt in het jaar voor het uitbreken van WOI. De 20-jarige Írisz (magistraal vertolkt door Juli Jakab) keert vanuit Wenen terug naar haar geboorteplaats Boedapest, hoofdstad van het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse rijk.

Ze solliciteert er naar een baan in een elegante hoedenwinkel. Deze was ooit eigendom van haar ouders, die ze op 2-jarige leeftijd verloor. Wanneer ze erachter komt dat ze een broer heeft (Kálmán), zet ze alles op alles om hem te vinden. Daarbij komen donkere geheimen uit het verleden naar boven. Tegelijkertijd marcheren boze hordes door de straten, staat een wereldrijk op instorten en lijkt iedereen zijn greep op de werkelijkheid te hebben verloren. Binnen die chaos moet je je staande zien te houden. En dat is precies wat Irisz doet.

Sunset

De Hongaarse regisseur László Nemes ontving in 2016 voor zijn debuut ‘Son of Saul’ de Oscar Beste Buitenlandse Film. Zijn tweede film Sunset die de wortels van de Eerste Wereldoorlog blootlegt, is cinematografisch net zo grensverleggend en zit vol hedendaagse parallellen. Met zijn haarfijne observaties van menselijk gedrag in een grotere historische context bewijst Nemes opnieuw één van de relevantste, hedendaagse filmregisseurs te zijn.