Sunset Boulevard

Sunset Boulevard

Sunset Boulevard geldt nog altijd als het scherpste portret van de filmindustrie ooit gemaakt. U kunt nu genieten van de volledig gerestaureerde versie. Billy Wilders cynisch-aangrijpende portret van een uitgerangeerde filmster die zich omringt met beroemdheden uit het verleden als Buster Keaton, Hedda Hopper en Cecil B. De Mille, was goed voor 3 Oscars: beste scenario, beste muziek en beste art-direction. Opvallend is de analogie tussen het personage Norma Desmond en de echte filmster Gloria Swanson. Zij was een van de zwijgende filmdiva’s, wier carrière sneefde door de opkomst van de geluidsfilm.

Voormalig stille-filmster Norma Desmond (Gloria Swanson) leeft sinds de komst van de geluidsfilm teruggetrokken in een soort gotisch spookhuis aan Sunset Boulevard, met haar butler Max von Mayerling (Erich von Stroheim), tevens haar vroegere regisseur en echtgenoot. Daar werkt ze aan een hoogdravend script dat voor haar comeback moet zorgen. Totdat de jonge scenarioschrijver Joe Gillis (William Holden) aanbelt. Hij belooft de eenzame Desmond een comeback, maar is in werkelijkheid alleen in haar fortuin geïnteresseerd. Desmond laat echter niet met zich spotten.

Het scenario van Sunset Boulevard is bijzonder origineel, en de film is schitterend vormgegeven. Het donkere huis met zijn bestofte, gigantische vertrekken is een cel, een nachtmerrie. Daar staat de prachtige jazzy muziek tegenover. De mengeling tussen film noir en zwarte komedie werd bij uitbreng onmiddellijk herkend als een meesterwerk: ‘Hollywood at its worst told by Hollywood at its best’, schreef Time. Paramount tekende voor de digitalisering van Sunset Boulevard, waardoor de indrukwekkende fotografie weer volledig tot zijn recht komt. De film inspireerde vele andere regisseurs, waaronder David Lynch (Mulholland Drive).
https://www.youtube.com/watch?v=SGlUlSxCZnQ