Taxi Driver

Taxi Driver

‘Er is geen betere film over de lone wolf dan de mokerslag Taxi Driver…’ Parool (★★★★★)

…één van de beste Amerikaanse regisseurs van de laatste vijftig jaar…’ Trouw (★★★★★)

De Niro- en Scorsese-titel Taxi Driver uit 1976 werd een grootse klassieker. Robert de Niro speelt hierin de doorgedraaide taxichauffeur Travis Bickle, die het New York van de jaren zeventig zal zuiveren van alle dealers, pooiers en andersoortig gespuis. Afgelopen zomer bracht Filmmuseum EYE dit meesterwerk opnieuw uit als perfect gerestaureerde bioscoopversie.

Taxi DriverAls taxichauffeur ziet oorlogsveteraan Travis Bickle het nachtelijk leven van New York in de jaren zeventig. Hij walgt er enorm van: is dit waarvoor hij gevochten heeft? Vooral zijn eenzaamheid en sociaal isolement worden sterk invoelbaar gemaakt door het op eigen ervaringen gebaseerde script van Paul Schrader, de sfeervolle cinematografie van Michael Chapman en de muziek van Bernard Herrmann.

De scène waarin Bickle met Mohawk-hanenkam tegen zijn spiegelbeeld staat te praten (‘You talkin’ to me?’) werd één van de meest herkenbare in de filmgeschiedenis. Harvey Keitel, Jodie Foster en Cybill Shepherd maken hun opwachting in gedenkwaardige bijrollen. Taxi Driver won de Gouden Palm in Cannes en kreeg vier Oscarnominaties: Beste Film, Beste Acteur (De Niro), Beste Vrouwelijke Bijrol (Foster) en Beste Filmmuziek.

https://youtu.be/-l0Ma-qNjGw