Tel Aviv on Fire

Tel Aviv on Fire

Zelfs over het Arabisch-Israëlisch conflict kan een pakkende komedie gemaakt worden. Dit bewijst regisseur Sameh Zoabi met Tel Aviv on Fire.

De 30-jarige Palestijn Salam woont in Jeruzalem en werkt op de tv-set in Ramallah als productieassistent aan een Arabische TV-serie die zowel bij de Palestijnen als bij de Israëli mateloos populair is. Deze liefdesserie gaat over een spionne die anno 1967 getrouwd is met een Arabische man, maar ook een hoge Israëlische militair moet zien te verleiden.

Elke dag passeert Salam vanuit Jeruzalem een Israëlische grenspost voor zijn werk in Ramallah. Daar ontmoet hij de Israëlische officier Assis, wiens vrouw en haar vriendinnen grote fans zijn van de tv-serie. Als Assis een positievere rol voor de Joodse generaal eist, probeert Salam krampachtig het verloop van de tv-serie te beïnvloeden. Maar het wordt steeds duidelijker dat dit voor de Arabische makers ontoelaatbaar is. En zo weet regisseur Zoabi messcherp de vinger op de zere plek te leggen. Een decennialang Arabisch-Israëlisch conflict wordt zo luchtig uitvergroot als meeslepende soap.