Tesnota

Tesnota

‘Indrukwekkend filmdebuut’ VPRO Cinema (★★★★)
‘Onverwachts melancholiek’ NRC (★★★★)

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1998. Een Joodse familie in Naltsjik op de uitlopers van de Kaukasus, dreigt verscheurd te raken als zoon David en zijn verloofde Lea na een feestelijk avondje gekidnapt worden.

Tesnota (Beklemming) richt zich vooral op de opstandige 24-jarige dochter Ilana, fenomenaal sterk vertolkt door debutante Darya Zhovner. Ze sleutelt het liefst aan auto’s en maalt niet om de religieuze tradities, waaraan haar ouders zo gehecht zijn. En ze heeft stiekem een relatie met een Islamitische jongen. Door de ontvoering zien haar ouders geen andere oplossing dan haar uit te huwelijken aan een timide Joodse man, wiens familie in ruil het losgeld zal betalen. Uiteraard loopt Ilana daar niet warm voor.

Het grimmige Tesnota, is niet zomaar een kidnapkroniek, maar toont een stad en samenleving in de greep van een beklemming waaraan niet valt te ontsnappen. Regisseur Balagov geeft een intiem en persoonlijk beeld van het Rusland van zijn jeugd, toen de stemming in het land werd beheerst door het Tsjetsjeense conflict. Bekroond in Cannes (2017) met de prijs van de Internationale Filmpers.