The Bastard

The Bastard

“Het verbluffende The Bastard verweeft neokoloniale geschiedenis met drama over vaders en zonen” NRC (★★★★)

Een Friese fietsenmaker krijgt op een dag het onwaarschijnlijke bericht dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Hij heet Daniel en zit gevangen in een dodencel in Addis Abeba (Ethiopië). Dat nieuws is het startpunt van een onthutsende familiegeschiedenis.

The BastardDaniel koestert grote wrok en hunkert naar erkenning. Maar zijn vader wil er niets van weten omdat hij zwart is. Een DNA-test veroordeelt ze tot elkaar. En dan blijken vader en zoon meer met elkaar gemeen te hebben dan ze ooit zouden willen toegeven. The Bastard maakt haarscherp thema’s als onthechting en familiebanden concreet en invoelbaar.

Documentairemaker Floris-Jan van Luyn vertelt binnen anderhalf uur het verbluffende relaas van de over Ethiopië, Zuid-Afrika en Friesland versnipperde familie Hoek. Dat gebeurt niet alleen met interviews, maar ook door in scène gezette fragmenten met een jongetje als Daniel, dat door Ethiopië wandelt op weg naar de Nederlandse Ambassade, nadat ook zijn Ethiopische moeder hem uitschold voor ‘bastard’. Door deze gefingeerde beelden, aangevuld met de bloemrijke verhalen van de charismatische Daniel en geholpen door de uitmuntende montage en de sfeervolle muziek, zien en beleven we hoe hij opgroeide.