The Beast in the Jungle

The Beast in the Jungle

Tegen de achtergrond van het afgelegen Engels landhuis ‘Weatherend’ speelt het raadselachtige liefdesverhaal van John Marcher en May Bartram. John gaat door het leven met het voorgevoel dat hem een onheilspellende gebeurtenis zal overkomen. De enige aan wie hij dit toevertrouwt is May. Verblind door liefde besluit ze om met hem op dat moment te wachten in de ijdele hoop dat hij haar liefde herkent en beantwoordt.

Regisseur Clara van Gool bewerkte de gelijknamige literaire novelle van Henry James uit 1903 tot een stemmig gefotografeerd kostuumdrama en dansfilm ineen. Terwijl John en May elkaar leren kennen rond 1900, blijven ze als jong stel tot in het heden, van landhuis tot kantoorflat, letterlijk om elkaar heen dansen. We zien hen in verschillende tijdperken: aan het begin van de vorige eeuw, tijdens de Tweede Oorlog, gedurende de jaren ’60 en in het heden.

The Beast in the Jungle

John en May worden vertolkt door de professionele dansers Dane Hurst en Sarah Reynolds, die elkaar alsmaar naderen maar ook op afstand blijven. Reikende handen glijden langs elkaar, kussen blijven onvoltooid, de lichamen millimeters van elkaar gescheiden. Het is het verlangen dat vervuld zou moeten worden.