The Brilliant Biograph (1897 – 1902)

The Brilliant Biograph (1897 – 1902)

Laat je meevoeren naar het Venetië, Berlijn en Amsterdam van ruim honderdtwintig jaar geleden en voel de opwinding van de eerste filmbeelden. Deze opnamen uit de begintijd van de cinema behoren tot de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis!

Mutoscope and Biograph Company maakte als een van de eerste filmbedrijven opnamen van belangrijke gebeurtenissen en evenementen, die de hele wereld overgingen. De compilatiefilm The Brilliant Biograph (1897 – 1902) brengt de kijker terug naar het leven rond 1900, toen steden als Berlijn, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten; ook de opnamen van een betoverend Venetië – toen vooral toeristenbestemming voor de happy few – zijn van een indrukwekkende schoonheid.

Componist en concertpianist Daan van den Hurk (1987) schreef een nieuwe score. Deze nieuwe score is opgenomen en te beluisteren bij de beelden. Van den Hurk is een specialist in het begeleiden van stille filmvoorstellingen. Hij speelde onder meer op het Pordenone Silent Film Festival, het Locarno Film Festival en het Bristol Slapstick Festival. Ook is hij directeur en oprichter van Nederlands Silent Film Festival.
Met vooraf de making of van deze film (8′)