The Cleaners

The Cleaners

“asociale, sociale media” NRC (★★★★)

“de film is urgenter dan ooit” VPRO Cinema (★★★★)

De  thriller-docu The Cleaners is een spannend en intrigerend portret van Facebook en de sociale media. De film werpt nieuw licht op hoe de grote Amerikaanse tech-bedrijven onze democratische samenleving ondermijnen. Sinds het Cambridge Analytica-schandaal urgenter dan ooit. Eenmalige vertoning in het kader van de internationale Cyber Security Week.

Dat er mensen zijn die het internet opschonen, weet iedereen wel. Je kunt digitaal wangedrag immers rapporteren bij Twitter en Facebook en zo nu en dan ontstaat er ophef als er kunst, nieuwsfoto’s of cartoons van sociale media worden verwijderd. Maar de tech-bedrijven doen schimmig over wie de mensen zijn die dat doen, hoeveel het er zijn, en op basis waarvan ze oordelen.

Twee jonge Duitse filmmakers slaagden er toch in om toegang te krijgen tot de best bewaakte geheimen van Facebook. Ze traceerden de jonge, christelijke ‘content moderatoren’ die op de Filipijnen dagelijks niet geoorloofde beelden van onze social media verwijderen. Ook wanneer die volgens Westerse normen prima door de beugel kunnen, Langzaam wordt duidelijk hoe Facebook momenteel een soort moderne versie van George Orwell’s 1984 is. Zeker in landen waar internet synoniem is met Facebook, zijn de gevolgen vernietigend.