The Extraordinary Journey of the Fakir

The Extraordinary Journey of the Fakir

‘Lichtvoetige, soms verrassend amusante feel-good-film’ VPRO Cinema (★★★)
 ‘Overstijgt alle grenzen’ NRC (★★★)

We ontmoeten Aja Patel als een jonge jongen in de sloppenwijken van Mumbai, India. Zijn moeder is een hardwerkende wasvrouw die volhoudt dat Aja geen vader heeft. In de hoop rijk te worden, leert Aja allerlei goocheltrucs, perfectioneert hij zijn vaardigheden als fakir (oplichter) en belandt zo in de gevangenis.

Eenmaal opgegroeid, vliegt Aja gewapend met een paspoort, een vliegticket en een vals biljet van 100 euro naar Parijs op zoek naar zijn vader. Maar door een onhandige situatie in Ikea wordt hij onverwachts meegesleept in een eindeloos avontuur door Europa.

The Extraordinary Journey of the Fakir

Deze avontuurlijke feel-good-film film over liefde, rijkdom en armoede, toeval en lotsbestemming, stipt op een luchtige en satirische manier ook hedendaagse grote problemen als migratie aan. De film is gebaseerd op de debuutroman van Romain Puértolas ‘De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast’ die onafgebroken in de Franse bestsellerlijsten staat. De hoofdrol wordt vertolkt door Indiaas multitalent Dhanush, die ook actief is als regisseur, producent, scenarioschrijver, songwriter en playbackartiest.