The Fall of the American Empire

The Fall of the American Empire

“A richly amusing rumination on the excesses and amorality of capitalism.“ Variety (★★★★)

Komische en sardonische satire. De 36-jarige Pierre-Paul Daoust is afgestudeerd in de filosofie, maar werkt noodgedwongen als bezorger voor een koeriersbedrijf. Op een dag is hij tijdens zijn werk getuige van een gewapende overval die vreselijk uit de hand loopt. Op de grond liggen twee tassen gevuld met miljoenen dollars. Pierre-Paul staat voor het dilemma: vertrekt hij ongezien met lege handen, of gaat hij er stiekem met het geld vandoor?

The Fall of the American EmpireHet geld kan hem de levensstijl geven die hij wil, maar kan ook tot problemen leiden in de vorm van verwikkelingen met zowel de politie als de criminele onderwereld. De beslissingen van Pierre-Paul nemen hem mee op een onwaarschijnlijke reis waarbij hij al zijn verstand en creativiteit nodig heeft om zijn verschillende achtervolgers te verslaan. Daaronder zijn twee nogal verschillende vrouwen: een jonge prostituee die hem kan bevrijden, en een jonge agente die hem achter de tralies kan zetten. De film verandert gaandeweg in een subtiel onderzoek naar de uitwassen van de hedendaagse, kapitalistische maatschappij.

De Canadese regisseur Denys Arcand brak in 1986 door in het buitenland met de film ‘Le Déclin de l’empire Américain’ over een groep vrienden uit de generatie van mei ’68. Met ‘Les Invasions Barbares’ won hij in 2004 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.