The Florida Project

The Florida Project

“Energiek en levensecht, nooit zwaar of prekerig!” VPRO Cinema (★★★★★)

Met prijzen overladen sociaal meesterwerk over armoede en onverantwoord ouderschap met in de hoofdrollen de 6-jarige Brooklyn Prince en de 23-jarige Bria Vinaite.

The-Florida-ProjectDe 6-jarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World, Florida. De zomervakantie is net begonnen en Moonee vult haar dagen door samen met haar vriendjes het terrein te verkennen en kattenkwaad uit te halen.

Haar 22-jarige moeder doet ondertussen haar best om zo goed ze kan voor haar te zorgen, maar wil ondertussen als twintiger ook gewoon wat lol kunnen beleven. Daarbij redt Moonee zich verder prima. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Maar dan haalt het echte leven Halley in en moet ze als moeder de harde realiteit onder ogen komen.

Regisseur Baker kiest ervoor om een wereld van ongelijkheid te laten zien vanuit het perspectief van de kinderen. De jonge Brooklynn Prince steelt daarbij de show: ze is fantastisch als de 6-jarige Moonee, enthousiast en ongetemd; een kind dat het gedrag van haar moeder kopieert. De gekozen locatie met droomfabriek Disney World op de achtergrond geeft een briljante lading aan alles. Juist het feit dat verderop kinderen met hun rijke ouders de tijd van hun leven hebben, maakt de situatie van Moonee des te schrijnender.

Tot op heden won ‘The Florida Project’ 58 filmprijzen en kreeg meer dan 100 nominaties, waaronder een Oscar nominatie.