The Happiest Day in the Life of Olli Mäki

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki

‘Een hartveroverende, weldadige, verfrissende film’ NRC (★★★★★)
De liefde tussen het introverte personage en zijn verloofde doet de film vederlicht voelen’ Volkskrant (★★★★)

In The Happiest Day in the Life of Olli Mäki beleven we spannende augustusdagen van 1962 in Finland. De 25-jarige bokser Olli Mäki traint voor de wedstrijd van zijn leven: het wereldkampioenschap. Het waargebeurde tragikomische verhaal is zowel een romantische komedie als historisch sportdrama, waarbij de humor typisch Scandinavisch is: droog als een onbelegde Wasa-cracker.

The Happiest Day In the Life Of Olli MäkiHet is de eerste keer ooit dat een Fin de finale heeft behaald, waardoor de bescheiden Olli plotseling in het middelpunt van de belangstelling staat. Hij voelt de druk van zijn ambitieuze coach, de media en het hele land dat uitkijkt naar zijn overwinning. Het is dan ook de slechts mogelijke timing voor Olli om tot over zijn oren verliefd te worden op Raija. Van alle kanten klemgezet is Olli Mäki een van de eenzaamste boksers uit de filmgeschiedenis. En juist daarom zijn de momenten met zijn geliefde zo ontroerend en is de film zo verkwikkend en vederlicht.

Zowel vanwege het oog voor historisch detail (in authentiek zwart-wit gefilmd) als door de karakters won de film de prestigieuze Un Certain Regard prijs tijdens Filmfestival Cannes.