The Insult

The Insult

“Zelden bevatte een film zoveel woede en nuance tegelijk” Volkskrant (★★★★)

Het begint zo alledaags in Beiroet, Libanon. Er lekt wat water van Toni’s balkon op aannemer Yasser. Die zegt daar wat van en Toni scheldt terug. De opvliegende Toni is een christen en Yasser is Palestijnse vluchteling. Beiden voelen zich diep persoonlijk gekwetst door de beledigingen die de ander in het wilde weg uitkraamt.

The InsultDe twee delen een donkere geschiedenis die over de gehele breedte slachtoffers kent. En zo kan het gebeuren dat deze burenruzie escaleert: eerst binnen hun families en vervolgens in een geladen rechtszaak en nationale rel. Maar uiteindelijk worden ze gedwongen hun diepgewortelde vooroordelen onder ogen te komen.

Regisseur Doueiri weet feilloos de open zenuwen van een nog steeds verscheurde samenleving te raken. Libanon verkeerde dertig jaar geleden in staat van burgeroorlog, maar het stof is nog steeds niet gaan liggen. Als buitenstaander kan je je van alles voorstellen bij de aard van zo’n conflict. Maar het is vervolgens aan een goede regisseur om lokale thema’s en problemen universeel te vertalen. Het verhaal van de film is illustratief voor de wijze van omgang tussen verschillende culturen en bevolkingsgroepen die elkaar maar niet willen begrijpen en niet naar elkaar willen luisteren. De film maakt duidelijk dat er bij dergelijke ruzies alleen maar verliezers zijn.

‘The Insult’ is nu al één van de meest aangrijpende en doorleefde drama’s van filmjaar 2018 en daarmee een terechte kandidaat voor de Oscar Beste Niet-Engelstalige Film.