The Invisible Life of Eurídice Gusmão

The Invisible Life of Eurídice Gusmão

Deze Braziliaanse Oscar inzending volgt de twee onafscheidelijke zussen Guida en Euridice, die halverwege de vorige eeuw dromen en verlangens koesteren. Het lot drijft hen echter uit elkaar. Terwijl ze ieder een zinvol bestaan proberen op te bouwen, blijven ze ook zoeken naar elkaar. In de door machomannen gedomineerde Braziliaanse samenleving, valt dat echter niet mee.

Euridice trouwt zonder veel afwegingen en raakt zwanger, maar weigert haar droom ‘pianiste worden’ op te geven. Guida valt voor de charmes van een Griekse matroos, maar die romance is slechts van korte duur. Zo ontwikkelen zich twee heel verschillende levens.

Het innemende, bloedmooie ‘The Invisible Life of Eurídice Gusmão’ is zo doorleefd en levensecht dat je dankbaar wil zijn voor het meesterschap van de makers. Zo vinden grote thema’s als dood, liefde, seks, geluk en trouw hun plaats in een aandoenlijk verhaal over zusterliefde en vrouwelijke ambities binnen een patriarchaal systeem. Daarbij vormt het levendige Rio de Janeiro van de jaren ‘50 het decor. Zonder de nadruk te leggen op betekenisvolle details, aangrijpende wendingen of broeiende emoties, slaagt de film erin om het hart van elke filmliefhebber te veroveren. In al zijn eenvoud groeit dit alles uit tot een wonderbaarlijke beschouwing van het leven. Het leven dat bestaat uit toevalligheden, kansen en mislukkingen en de ironie van het lot.

Deze in Cannes bekroonde film wordt door cameravrouw Hélène Louvart heel treffend en gelaagd in beeld gebracht. Daarnaast spelen de acteurs fantastisch naturel, waardoor we ze bijna als onze eigen familieleden gaan beschouwen. Je droomt en hoopt met hen mee!