The Kindergarten Teacher

The Kindergarten Teacher

‘Een gelaagde film die stemt tot nadenken’ NRC (★★★★)
‘Toont gewaagdheid die we niet vaak zien’  The Guardian (★★★★)

Lisa (Maggie Gyllenhaal) is kleuterjuf, getrouwd en moeder van twee tieners die haar niet meer nodig hebben. Om in haar artistieke behoefte te voorzien, volgt ze een poëziecursus. Haar schrijfsels worden echter niet gewaardeerd. Wanneer één van de kinderen in haar klas, de 5-jarige Jimmy, een gedicht opzegt, is dat beter dan alles wat ze zelf heeft geschreven. In haar eerstvolgende poëzie les doet ze alsof het van haar is – en voor het eerst wordt ze geprezen.

Jimmy blijkt de poëzie zomaar uit zijn mouw te schudden. Lisa ziet in hem een wonderkind: de Mozart van de dichtkunst. Ze ontfermt zich over het jochie en probeert zijn familie erbij te betrekken. Maar wanneer Jimmy’s vader niet thuis geeft, krijgt Lisa’s bemoeienis ongezonde trekken en verandert het aanvankelijke, gemoedelijke drama langzaam maar zeker in een thriller.

The Kindergarten Teacher

Gyllenhaal weet de ambiguïteit uitstekend over te brengen. Lisa roept afwisselend afgrijzen, begrip en medelijden op, maar simpel te doorgronden is ze nooit. The Kindergarten Teacher onderzoekt vragen rondom moederschap, traditie en geheugen, genialiteit, en uiteindelijk de vraag naar het ‘nut’ van de kunsten. Bekroond met de Prijs voor Beste Regie tijdens het Sundance Filmfestival 2018.