The Kingmaker

The Kingmaker
PREMIÈRE

Voormalig first lady van de Filipijnen Imelda Marcos keert terug uit ballingschap. Deze excentrieke vrouw zet zich zelf neer als weldoenster van het volk, maar herschrijft zo de familiegeschiedenis van macht en corruptie.

Imelda Marcos, weduwe van dictator Ferdinand Marcos, staat in het collectieve geheugen gegrift als de vrouw met de enorme hoeveelheid schoenen. Na haar vlucht met haar man naar Haïti tijdens de volksopstand van 1986, keerde ze onlangs terug. Alsof er niets gebeurd is, baadt ze zich opnieuw schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als ‘moeder van het volk’. Tegelijkertijd laat de film de verwoestende corruptie in het land zien. Geld en macht houden elkaar in evenwicht. En de prangende vraag blijft waar al dat geld vandaan komt.

The Kingmaker toont de extravagantie van een controversieel persoon, afgezet tegen de schokkende erfenis van het Marcos regime en het huidige politieke klimaat. In een tijd waarin fake-nieuws overal ter wereld verkiezingen beïnvloedt, is het bizarre verhaal van Imelda’s comeback een huiveringwekkend sprookje.